Methodology

1. Identification of the schools divided because of language in the Brussels Capital Region through a geo-localisation analysis.

2. Visits of schools and meetings with 10 school boards, whom we would like to thank:

Ecole Communale de Stockel
Gemeenteschool Stokkel
Ecole Don Bosco, Sint-Pieters-Woluwe
Regina Pacis school, Laken
Instituut van de Ursulinen, Koekelberg
Ecole Saint-Michel, Jette
Ecole communale Les Asters, Anderlecht
Ecole fondamentale n° 9 - Vorst
Ecole fondamentale libre Raymond van Belle, Anderlecht Lycee MATER DEI, Sint-Pieters-Woluwe

3. Workshop with members of the Friday Group, education and language experts from Brussels, among which Sofie Foets (Directrice ToekomstATELIERdelAvenir), Laurence Weerts (Cabinet of Education Minister Joëlle Milquet) and Philippe Van Parijs (Coordinator of the Marnix plan). Mistakes and opinions are those of the authors of the report.

Authors

 • Laurent Hanseeuw
  Laurent Hanseeuw (1985) begon in 2012 te werken voor Cushman & Wakefield als economist en research analysist. Hij behaalde een MSc als handelsingenieur aan de Solvay Business School en bezit daarnaast een economisch diploma in Europese zaken van het Collège de Europe (Brugge). Hij begon zijn carrière met stages bij de Franse Raad voor Economische Analyse en de Nationale Bank van België alvorens bij Delhaize aan de slag te gaan als project analyst. Daarna ging hij werken voor het Itinera-instituut, waar hij zich bezig hield met een breed scala aan economische onderwerpen, gaande van fiscaal en belastingbeleid, tot immigratie en onderwijs. Hij publiceert regelmatig opiniestukken en analyses in de Belgische kranten en doceert een seminarie in politieke economie aan de Solvay Business School (ULB).
 • Sam Proesmans
  Sam Proesmans (1988) is assistent interne geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Toen hij op zijn zestiende voor het eerst met de rugzak de wereld in trok, werd hem al snel duidelijk hoeveel geluk hij had zoveel kansen en mogelijkheden te krijgen. In de jaren die hierop volgden wisselde hij zijn studies geneeskunde af met vele stages en reizen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika, met als hoogtepunt een trip van 12 000 km met een klein sportvliegtuigje van België naar Congo - te zien in de documentairereeks Flying Doctors op Eén. De vreselijke armoede en het totale gebrek aan kansen voor zovelen op deze planeet grepen hem zodanig aan, dat hij besliste dat zijn toekomst erin zou bestaan te streven universele toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Hij werkt momenteel in een Antwerps ziekenhuis en met een verdere opleiding infectieziekten en tropische geneeskunde, in combinatie met een Master in Public Health aan Harvard University in Boston, hoopt hij verder te kunnen gaan op de weg van global public health policy.
 • François Toussaint
  François Toussaint (1983) is Director bij interelgroup en co-oprichter van nowa, een start-up die dunne portefeuilles vervaardigt. Begonnen bij interel in 2010, is Francois raadgever aan het Emile Vandervelde Instituut geweest waar hij advies gaf over kmo's en industrieel beleid tussen maart 2013 en september 2014. In 2007 won hij de prijs « Esprit Européen » van de Bernheim Stichting. Zeer geëngageerd in het verenigingsleven creerde Francois le ‘Kot à Projets Droits de l’Homme’ aan de l’UCL en was hij voorzitter van het Jeugdparlement van de Franse Gemeenschap. Hij is ook co-voorzitter van Plan B geweest. Francois studeerde rechten aan de FUNDP, UCL en ICADE-Madrid en behaalde een Master internationale betrekkingen en diplomatie aan de Universiteit Antwerpen. Hij beëindigt een Executive Master en Management aan de Solvay Brussels School/HEC/Louvain School of Management.
 • Brieuc Van Damme
  Brieuc Van Damme (1983) is econoom en adjunct kabinetschef van Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. Voordien adviseerde hij Vicepremier Alexander De Croo. Brieuc zetelt in de Algemene Raad van het RIZIV en de raad van bestuur van het Federale Kenniscentrum voor de gezondheidszorg. Hij was aan de slag als onderzoeker bij de denktank Itinera van 2008 tot en met 2011. Brieuc doceert sinds 2010 een vak economie aan de universiteiten van Gent en Antwerpen en schreef naast een tiental gepubliceerde beleidsanalyses ook het boek Het Grijze Goud (Roularta, 2010). Via opiniestukken, interviews en lezingen komt hij regelmatig tussen in het publieke debat. Brieuc is een fervent gelover in de ontzuiling en het samenwerkingspotentieel van de generatie Y.

Thanks to

Coordinator voor de Koning Boudewijnstichting
Brigitte Duvieusart

Graphic and webdesign
Eduard Plancke
Mattias Dominguez